Z farmy na náš stůl
Hlavním cílem projektu je podpořit pozitivní vnímání zemědělství a zvýšení pozitivního vnímání bezpečnosti potravin a zdravé výživy. PROJEKT byl UKONČEN a aktivity pokračují v rámci činností LÍSKY.
Aktivity pokračují v rámci činností LÍSKY, http://www.liska-evvo.cz/doc/zdrave-hrave
Zaměřuje se na žáky I. stupně základních škol, děti v zájmovém vzdělávání (kroužky ve školách, školní družiny, školní kluby, střediska volného času) a jejich rodiče.
Dílčí cíle projektu:
- šíření informací a osvěta cílových skupin o významu zemědělství, včetně ekologického,
- osvěta a propagace env. šetrného zemědělského hospodaření,
- propagace a osvěta bezpečnosti potravin a zdravé výživy (Pět klíčů k bezpečnému stravování);
- propagace biopotravin a regionálních produktů,
- propojení města a venkova.
Pro děti na I. stupni ZŠ a ve školních družinách je připraven dvouhodinový výukový program, kde se děti prostřednictvím velké deskové hry seznámí s důležitými pravidly při přípravě a skladování potravin a připraví se zdravou svačinku.
K VP byla vytvořena metodika pro lektora, pracovní list pro žáka a sada pomůcek.
VP budou zajišťovat organizace v regionu, které mají s VP zkušenosti.
Výukový program bude realizován na základních školách a v zájmovém vzdělávání na území Zlínského a Jihomoravského kraje, v případě zájmu a s ohledem na dostupnost škol a možnosti lektorů i v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.
Klíčová témata VP:
- Pět klíčů k bezpečnému stravování.
- Odkud se bere jídlo na náš stůl?
- Produkty a jejich zpracování.
- Správné a zdravé využití produktů - moje svačina.
Cíle VP:
- Seznámit žáky se zásadami dle Pěti klíčů k bezpečnému stravování.
- Podpořit návyky zdravého a bezpečného stravování.
- Seznámit žáky s původem surovin v regionu (příběhy jídla).
- Ukázat možnosti zpracování prvotních produktů.
- Vyzkoušet si jednoduchou činnost – získat konkrétní dovednosti související se zpracováním produktů a přípravou jídla dle Pěti klíčů k bezpečnému stravování.
- Vysvětlit, proč je důležité kupovat regionální produkty a jak touto spotřebitelskou volbou přispějí k rozvoji místní udržitelné ekonomiky.
Cílová skupina: žáci I. stupeň základní školy, zájmové vzdělávání
Délka trvání programu: 2 hodiny / 2x 45 minut (2 vyučovací hodiny)
Místo konání: škola, středisko ekologické výchovy
Počet lektorů: 2
Metody a formy práce: motivace – desková hra, diskuse, názorná demonstrace, činnosti – příprava svačiny, práce ve skupině, prezentace, hodnocení
Projekt byl v roce 2018 financován z prostředků Ministerstva zemědělství, projekt č. 42/2018, v roce 2019 jako projekt č. 45/2019.
http://www.liska-evvo.cz/doc/projekty-lisky
Informace a přihlašování: infoevvo@seznam.cz